KLM: Stop Frequent Flyer Program Flying Blue!

Waarom?

Frequent flyer-programma’s (FFP) zijn een symbool van een industrie die weigert de realiteit van de klimaatcrisis onder ogen te zien. Marketing en reclame zorgen ervoor dat vliegen een normale en coole bezigheid lijkt, terwijl dit midden in een klimaatcrisis niet langer het geval is. FFP geeft gratis vluchten en extra’s aan de 1% van de wereldbevolking veroorzaakt 50% van alle uitstoot van vliegreizen. Onnodige reizen worden gestimuleerd met bijvoorbeeld milage runs, waarbij extra vluchten worden gemaakt om de ledenstatus te bereiken of te behouden. De hoeveelheid CO2 die in de atmosfeer moet worden gebracht om een ​​status te bereiken of te behouden is enorm, zie onderstaande grafiek. Om bijvoorbeeld in één jaar de Silver status te bereiken, is er 12 ton, 12 000 kg, CO2 nodig is nodig. Om Platinum te bereiken is 68 ton (12+21+35) nodig. Om vanaf dat moment Platinum te blijven, moet je ieder jaar 35 000 kg CO2 blijven uitstoten! De grafiek hieronder laat zien hoe gigantisch veel dat is, zeker als je bedenkt dat we om binnen 1.5 graden opwarming te blijven per persoon slechts 2 300 kg CO2mogen uitstoten. Een Platinum lid gaat dus meer dan 14 keer over het jaarlijks budget heen met alleen al vliegreizen, daarboven op komt nog uitstoot voor eten, kleding etcetera.

Stel dat de tabaksindustrie een vergelijkbaar Frequent Smoker Program zou hebben: hoe meer je rookt, des te meer korting krijg je op extra sigaretten. Stel dat je toegang kan krijgen tot een rokerslounge met gratis snacks en drankjes, maar wel alleen als je genoeg rookt? Flying Blue normaliseert en stimuleert vliegen op een perverse manier die voor geen enkele andere sector met een dergelijke belasting voor de gezondheid en milieu sociaal acceptabel is.

Kan de luchtvaart niet innoveren om groener te worden?

Vliegtuigen zijn in het verleden wel efficiënter geworden, maar elke keer worden de voordelen tenietgedaan door de enorme groei van het aantal gevlogen kilometers. Hoewel er meer innovaties zullen komen, blijft de industrie ook groeien. Recentelijk werd een update over de toekomst van verduurzaming van de luchtvaart in de Tweede Kamer besproken. Het rapport was glashelder: technologische oplossingen alleen zijn niet voldoende om de klimaatproblemen op tijd op te lossen. Dit wordt opnieuw bevestigd in een recente studie waaruit blijkt dat ondanks de beloftes van innovatie van KLM de CO2-uitstoot niet zal verminderen, maar zal toenemenmet 6% in 2030. De mogelijkheden voor innovatie zijn verre van verre van voldoende en niet realistisch. Zo wil KLM in de toekomst op Sustainable Aviation Fuels (SAF) vliegen. Afgezien van het feit dat SAF niet CO2-neutraal is, is het erg duur en ontbreekt de infrastructuur om voldoende te produceren.

De enige haalbare oplossing is het krimpen van de luchtvaart. De echte prijs van het vliegen wordt niet betaald door de kleine groep frequent flyers, maar door de hele wereld, vooral door de mensen die in het Mondiale Zuiden wonen. Bijna 80% van de wereldbevolking heeft nog nooit gevlogen. Het verminderen van het aantal vliegkilometers van frequent flyers is de meest efficiënte en eerlijke route om de CO2-uitstoot van de luchtvaart terug te dringen. Het stoppen van het frequent flyer-programma is een voor de hand liggende eerste stap om dat te bereiken.

Wat hebben we tot nu toe gedaan?

  • We hebben een brief aan KLM geschreven waarin we eisen dat ze stoppen met hun frequent flyer programma Flying Blue. Naar aanleiding van onze brief werden we uitgenodigd om te praten met Zita Schellekens, SVP Duurzaamheid en Strategie, en Barry ter Voert, Chief Experience Officer en EVP Business Development. Helaas weigert KLM nog steeds te erkennen dat krimpen van de luchtvaartsector de enige weg is naar een duurzamere luchtvaartsector.
  • Wij hebben een opiniestuk geschreven in Trouw waarin we uitleggen waarom het frequent flyer-programma Flying Blue per direct moet worden stopgezet.

  • Wij hebben op 3 mei 2024 KLM Frequent Flyer Lounge op Schiphol bezet en geëist dat het programma onmiddellijk wordt stopgezet, zoals gezien in: ParoolTelegraafAlgemeen DagbladHart van NederlandBoeddistisch DagbladNoord-Hollands DagbladHC nieuwsEindhovens dagblad, de Stentor, de Gelderlander, Brabants Dagbladhet ParoolLuchtvaartnieuwsReisbizz.

  • Op 12 juli 2024 waren we terug in de KLM Frequent Flyer Lounge, waar veelvliegers worden beloond met een hapje en een drankje. Ditmaal met 60 rebellen, waarvan 13 vastgeketend of gelijmd, er werden 48 rebellen gearresteerd en de actie duurde 2,5 uur.
    Op woensdag 10 juli gaven we via Instagram KLM de kans om te raden wanneer deze actie zou plaatsvinden. Helaas wisten ze het antwoord van de quizvraag niet op tijd en vonden ze het briefje in de trein naar Parijs dus niet. Het antwoord: KLM gaat in 2030 6% méér uitstoten dan in 2019. We gaven ze een tweede kans. Met 4 quizvragen konden ze de rebellen in de kettingen los maken, helaas is KLM niet goed met getallen en konden ze onze kanjers niet bevrijden. Zie ook: de aftermovie, ons persberichtAT5Algemeen DagbladNoord-Hollands DagbladAlgemeen DagbladReisbizzde GelderlanderReformatorisch Dagblad & Luchtvaartnieuws.

Op de hoogte blijven

Wil jij een notificatie ontvangen als wij iets te melden hebben over onze campagne? 

Quiz vragen

Bij onze actie op 12 juli kon KLM ons bevrijden door antwoord te geven op de volgende 4 vragen, ken jij alle antwoorden?

  1.  a) Hoeveel mínder zou uitgestoten moeten worden volgens de laagsteschatting van het IPCC in 2030?
     b) Hoeveel meer is KLM van plan te gaan uitstoten?

  2. Voor hoeveel miljoen euro heeft Flying Blue in 2023 aan gratis tickets en extra’s weggegeven?

  3. Hoeveel huishoudens in Nederland kunnen een jaar lang verwarmd worden (met huidige staat van isolatie) én voorzien worden van energie voor koken, wassen, douchen, etc voor de uitstoot van één Ultimate elite member?

  4. Hoeveel procent van de zakelijke veelvliegers vindt het doel van hun eigen vluchten van geen of weinig belang?

De antwoorden op deze vragen (inclusief bronnen) vind je hieronder:

  1. a) 48,0% (zie Factsheet KLM, pagina 1) b) 6% (zie dit onderzoek)
  2. 409 miljoen (zie Air France – KLM Financial results, ‘Consolidated financial statements 2023, pagina 75).
  3. 52,4 huishoudens (de uitstoot voor energie van huishoudens is momenteel 3.3 ton volgens Milieucentraal, de totale uitstoot om ultimate te bereiken is 12+21+35+105= 173 ton. Dus 173/3.3=52,4).
  4. 31,5% (zie Rapport KLM, pagina 80).

Ben jij van deze antwoorden net zo hard geschrokken als wij? Volg ons hier of op Telegram voor onze volgende acties: https://t.me/+mM60fPPKiFIwOTU0

Contact

Vragen? Opmerkingen? Tips? Allemaal welkom! Mail ons via stopflyingblue@proton.me.